Gavere

Foto: 
Waar: 
Gavere
Land: 
België
Uur : 
Saturday, December 19, 2020 - 10:00

Gavere

Gavere is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Deze gemeente heeft ruim 12.000 inwoners. Historisch gezien is deze plaats vooral bekend van de 'Slag bij Gavere' in 1453. Dit was de beslissende slag in de zogenaamde 'Gentse Opstand'. De inwoners van Gent waren in het jaar 1449 in opstand gekomen tegen Filips de Goede, de hertog van Bourgondië. De belangrijkste oorzaak van deze opstand was de hoge belasting die de hertog van de Gentenaren eiste. De protesten tegen Filips de Goede leidden op den duur tot een ware oorlog, waarin de troepen van de hertog tegenover Gentse milities stonden. Tijdens de 'Slag bij Gavere' kwam de opstand op bloedige wijze ten einde: de Gentse milities werden verpletterend verslagen door het leger van de hertog van Bourgondië.
 

Asper-Gavere

De veldrit van Gavere wordt in de volksmond nog vaak de cyclocross van Asper-Gavere genoemd. In het verleden was dit namelijk de officiële naam van deze veldrit. Asper is een deelgemeente van de gemeente Gavere. Qua inwoneraantal is het dorp Asper de grootste plaats in de gemeente Gavere. De deelgemeente Asper heeft ruim 4000 inwoners, terwijl de deelgemeente Gavere ongeveer 2800 inwoners telt.
 

Superprestige Veldrijden 2020-2021

De Cyclocross van Gavere 2020 is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. Deze wedstrijdserie bestaat in deze winter uit acht wedstrijden. De openingswedstrijd was in oktober 2020 in het Drentse Gieten.